Pages

May 20, 2009

Masalah Social - Pengalaman -

Di sini, terdapat 1 cerita, dimana pada bulan lepas, adik angkat saya telah membuat satu pengakuan pada saya. Dan saya begitu terkejut dan tidak menyangka yang ia berlaku terhadap dirinya.

Adik : Abg Ashraf, saya ni teruk kan……?”
Saya : Aik, kenapa cakap macam ni. Abg tengok kamu ok je?

Saya lihat mukanya semakin merah dan air mata mula memenuhi kelopak matanya. Menuggu masa untuk jatuh mengalir ke pipinya.

Adik : Sebenarnya……….. Saya ni takde maruah lagi dah.... Saya terlanjur dengan Azrul (bukan nama sebenar). Tapi……. tak lama lepas tu, dia tinggalkan saya..
Saya : Astarfirlah….

Cerita di atas merupakan satu kisah yang benar dan lagi nyata. Walaupun saya agak terkejut pada awalnya dengan pengakuan darinya, namun berdasarkan dari pengalaman saya, saya dapati bahawa perkara ini sudah menjadi satu wabak penyakit terhadap kehidupan remaja kita hari ini dan saya tidaklah begitu terkejut. Ini kerana, apa yang saya lihat, setiap ‘couple’ tidak akan terlepas dari masalah ini. Jika mereka tidak terlanjur pun, pasti buah-buah yang ‘ringan’ (maksiat) telah mereka lakukan bersama.


(Gambar ni saya snap kat Times Square)

Kisah di atas bukan lah merupakan kali pertama yang saya lalui. Sebelum ini, sudah terdapat beberapa lagi adik-adik perempuan kita yang telah terlanjur dan menghadapi masalah yang sama. Mereka datang pada saya dan mengadu kisah silam mereka. Kadang-kadang, masalah mereka juga menjadi masalah kita. Akan tetapi, jika kita membantu orang, pasti Allah akan bantu kita suatu hari nanti. Itulah prinsip yang saya pegang sampai ke hari ini.


Namun, yang menjadi masalah sekarang ialah, kebanyakan mereka yang datang mengadu pada saya adalah perempuan dikalangan yang sedar tentang ‘kesalahan dan kesilapan’ setelah mereka ditinggalkan oleh teman lelaki atau setelah ‘Clash’. Cuma, terdapat 1 atau 2 kes sahaja dimana perempuan itu menyedari kesilapannya datang dari dalam dirinya sendiri. Kemudian, saya mengambil tindakan dengan memisahkan dirinya dengan teman lelaki kerana saya tahu, mereka pasti tidak akan dapat ‘berkahwin’ kerana keluarga tidak merestuinya.

Maka terselamatlah seorang perempuan diatas muka bumi Allah ini dari terus berada di kancah maksiat. Akan tetapi, bagimana pula dengan anak-anak dan adik-adik perempuan kita yang lain? Adakah mereka berada dalam keadaan yang selamat? Sepatutnya, perkara inilah yang kita perlu risaukan. Bukan sekadar mencari duit dan keperluan hidup sahaja. Ini kerana peratusan remaja yang terlibat dengan ‘Seks Rambang’ semakin meningkat, iaitu seawal usia 12 tahun, samada lelaki atau perempuan.


Ada beberapa kes itu yang melibatkan ‘pregnant’. Tapi, kandungan tersebut telah digugurkan disebuah klinik swasta Alhamdulillah, sekarang dia telah bertaubat dan kembali ke pangkal jalan. Dan, saya dimaklumkan baru-baru ini mereka hendak mendirikan rumah tangga dalam masa yang terdekat ini. Syukur kerana lelaki itu nampak banyak berubah dan lebih bertanggungjawab.

Berdasarkan kepada pengalaman saya, masalah ini tidak megenal siapa. Samada seseorang itu alim’, warak, solehah, social person, liar, atau nakal, semua terjebak ke dalam masalah ini. Mengikut pemerhatian saya, ada juga perempuan yang lemah lembut dan baik, terjebak. Malah ada juga yang Nampak macam solehah, tetapi pernah juga tersilap langkah.


Dalam hal ini, apa yang saya amati, saya tidak mahu menyalahkan terhadap perempuan 100%. Ini kerana, perempuan yang tergolong dalam kalangan yang lemah lembut dan baik ini, kebiasaannya mudah tertipu dan percaya dengan pujuk rayu dan tipu helah oleh teman ini kerana lelakinya. Ini kerana jiwa dan hati mereka sangat lembut dan mudah tersentuh dengan janji-janji serta kata-kata manis.

Jadi, kadang-kadang tu, saya sendiri tidak mempercayai yang adik angkat saya itu telah terlanjur. Ini kerana, cara pemakaian, akhlaknya dan cara dia bergaul dengan orang, tidak menunjukkan bahawa dia merupakan dikalangan orang yang seteruk macam tu. Sukar untuk digambarkan difikiran bahawa dia telah melakukan kesilapan sejauh itu.

Namun, selagi mana kita berfikir dengan rasional, insan manakah yang tidak pernah melakukan kesilapan, selagi itulah kita akan sentiasa merasa belas kasihan terhadap mereka. Cuma kesilapan tersebut samada besar atau kecil.Sebab itulah, kita tidak boleh membiarkan mereka dan meninggalkan mereka begitu sahaja. Kita hanya pandai memarahi dan melemparkan kata-kat keji dan nista terhadap mereka. Namun, kita tidak pernah untuk mendalami dan menijiwai perasaan dan keadaan mereka. Sebenarnya, mereka sendiri tidak mahu perkara ini berlaku terhadap mereka.

Mengikut sesetengah cerita dari mulut mereka, semuanya berlaku dengan cepat dan pantas. Apabila nafsu bergelora dan bergolak, semua perkara menjadi tidak terkawal dan ia terus membuka ruang kepada syaitan untuk terus mengorak langkah dengan lebih jauh untuk merosakkan umat manusia.Sebab itulah, kita hendaklah sentiasa diajar dan diminta untuk berdoa pada Allah agar dijauhi dari tipu daya dan helah syaitan agar diri kita terselamat.

Wallahua’lam
Hak cipta adalah terpelihara.
Ditulis sendiri dari minda ‘Hujjati_Qalam’.

May 14, 2009

Kesan Terhadap Otak Manusia

Otak hanyalah aktiviti-aktiviti bio-elektrik yang melibatkan sekumpulan saraf yang dipertanggungjawabkan untuk melakukan tugas-tugas tertentu bagi membolehkan ia berfungsi dengan sempurna. Setiap hari 14 juta saraf yang membentuk otak ini berinteraksi dengan 16 juta saraf tubuh yang lain.. Semua aktiviti yang kita lakukan dan kefahaman atau ilmu yang kita peroleh adalah natijah daripada aliran interaksi bio-elektrik yang tidak terbatas.

Oleh itu, apabila seorang itu berzikir dengan mengulangi kalimat-kalimat Allah, seperti Subhanallah, beberapa kawasan otak yang terlibat menjadi aktif. Ini menyebabkan berlakunya satu aliran bio-elektrik di kawasan-kawasan saraf otak tersebut. Apabila zikir disebut berulang-ulang kali, aktiviti saraf ini menjadi bertambah aktif dan turut menambah tenaga bio-elektrik. Lama-kelamaan kumpulan saraf yang sangat aktif ini mempengaruhi kumpulan saraf yang lain untuk turut sama aktif.

Dengan itu, otak menjadi aktif secara keseluruhan. Otak mula memahami perkara baru, melihat dari sudut perspektif berbeza dan semakin kreatif dan kritis, sedang sebelum berzikir otak tidak begini. Otak yang segar dan cergas secara tidak langsung mempengaruhi hati untuk melakukan kebaikan dan menerima kebenaran.

Hasil kajian makmal yang dilakukan terhadap subjek ini dimuatkan dalam majalah Scientific American, keluaran Disember 1993. satu kajian yang dilakukan di Universiti Washington dan ujian ini dilakukan melalui ujian imbasan PET yang mengukur kadar aktiviti otak manusia secara tidak sedar.

Dalam kajian ini, sukarelawan diberikan satu senarai perkataan benda. Mereka dikehendaki membaca setiap perkataan tersebut satu persatu dan mengaitkan perkataan-perkataan dengan kata kerja yang berkaitan. Apabila sukarelawan melakukan tugas mereka, beberapa bahagian berbeza otak mempamerkan peningkatan aktiviti saraf, termasuk di bahagian depan otak dan korteks.

Menariknya, apabila sukarelawan ini mengulangi senarai perkataan yang sama berulang-ulang kali, aktiviti saraf otak merebak pada kawasan lain dan mengaktifkan kawasan saraf lain. Apabila senarai perkataan baru diberikan kepada mereka, aktiviti saraf kembali meningkat di kawasan pertama.

Ini sekali gus membuktikan secara saintifik bahawa perkataan yang diulang-ulang seperti perbuatan berzikir, terbukti meningkatkan kecergasan otak dan menambah kemampuannya.

Oleh itu, ayuhlah para sahabat sekalian, marilah kita sama-sama mengamalkan amalan berzikir ini. Orang barat telah membuktikan dengan penemuan terhadap kesan zikir ini baru-baru ini, sedangkan kita telah mengetahuinya beratus-ratus tahun dahulu lagi. namun, kita tetak juga tidak mampu untuk mengamalkannya kerana hati kta keras dan telah tertutup dengan dosa-dosa serta noda.

Wallahua'lam.

May 13, 2009

Pemecatan Nizar

Sekadar Berkongsi Dari Minda Pelajar Undang-undang

Berkenaan dengan penagguhan yang telah di benarkan dari Mahkamah Rayuan, ini telah memberi kesan yang mendalam di dalam minda rakyat terhadap kekukuhan dan ketelsan institusi kehakimanpada hari ini.

Menurut Perlembaaan Negara (Federal Constitution), terdapat dasar utama yang ditekankan di dalam Perlembagaan kita ini. Dasar tesebut adalah 'Separtion of Power' (Pemisahan Kuasa). Dasar 'Seperation of Power' ini melibatkan pengasinan kuasa antara Exsekutif, Kehakiman (Judiciary) dan Paliament (Legislative).

Berdasarkan kepada 'Seperation of Power', ia bermakna apa-apa keputusan yang telah ditetapkan oleh mana-mana dari Exsercutive, atau Legislative atau Judiciary, di boleh dicampur tangan oleh mana-mana pihak luar. Sebagai contoh, apabila judiciary telah menetapkan sesuatu keputusan, maka exsecutive atau legislative (parliament) tidak boleh campurtangan dengan mana-mana keputusan yang telah dibuat oleh Judiciay, iaitu mahkamah.

Namun, berdasarkan kepada keputusan Mahkamah Rayuan yang menerima 'injunksi' (penangguhan) dari pihak perayu (Dr. Zambry) terhadap keputusan dari Mahkamah Tinggi yang menetapkan bahawa Ir. Nizar adalah merupakan Menteri Besar yang sah adalah tidak releven dan menunjukkan bahawa terdapat unsur-unsur campurtangan dari pihak luar.

Ini kerana, hal ini berlaku menyebabkan timbulnya persoalan dan cakap-cakap belakang dikalangan pengamal undang-undang. Maka, sekali lagi, imej institusi Kehakiman atau judiciary system tercalar dan diragui setelah apa yang berlaku terhadap Tun Salleh Abbas pada tahun 1988 dimana kebanyakan Kes-kes kerajaan yang dibawa ke mahkamah tewas atau kalah.

Maka, disini, boleh disimpulkan bahawa keputusan dari Mahkamah Rayuan adalah merupakan hasil dari campurtangan dari pihak 'Exsecutive'. Sedangkan, telah termakud didalam Common Law dan Federal Constitution sendiri bahawa institusi kehakiman adalah penafsir undang-undang dan independence. ini kerana, dalam masa hanya 2 jam, mahkamah rayuan boleh menagguh sesuka hati keputusan dari mahkamah Tinggi.

Walaupun terdapat satu sistem yang lain, dinamakan sebagai 'Judicial Precedence', dimana mahkamah yang lagi tinggi dari mahkamah sebelumnya, mempunyai kuasa untuk mengubah keputusan dari mahkamah yang lebih rendah dari kedudukannya.

"Susunan mahkamah : (Mahkamah Magistret --> Mahkamah Sesyen --> Mahkamah Tinggi --> Mahkamah Rayuan --> Mahkamah Persekutuan)"

Berdasarkan maklumat tentang kedudukan mahkamah diatas, walaupun mahkamah Tinggi berada lebih rendah dari Mahkamah Rayuan, namaun, untuk membuat sebarang keputusan, Mahkamah Rayuan hendaklah mengikut dan terikat dengan beberapa prosedur sebelum sesuatu keputusan itu dibuat. melihat kepada perkara yang berlaku sekarang, mustahil bagi mahkamah dapat membuat sesuatu keputusan dalam masa yang singkat. iaitu hanya 2 jam sahaja. melainkan, keputusan tersebut tidak mengikut prosedur yang sebenarnya.

Dan, tidak mustahil juga dikatakan bahawa ia adalah merupakan campurtangan dari ketua Hakim negara sendiri, Yang Amat Arif Zaki. Apa-apa pun, semakin hari, institusi kehakiman negara semakin merosot dan menjunam prestasinya. Dan sebagai pelajar Undang-undang, saya pun terasa tempiasnya kerana bagi kami, kami berasa amat malu untuk mengaku pelajar undang-undang kerana persepsi masyarakat terhadap mengamal undang-undang semakin goyah. Oleh itu, sama-samalah kita menegakkan Hukum Allah, agar segala kekeliruan dan kacau bilau dapat diselesaikan dengan segera.

Wallahua'lam

Hak cipta adalah terpelihara.

Ditulis sendiri dari minda ‘Hujjati_Qalam’